Skip to main content

Jan en Karel van Dee zijn echte ‘horecadieren

‘Hartstikke mooi om met je zoon samen te werken’ Casa di Gio’s is de fraaie naam van het nieuw Italiaanse restaurant, dat drie dagen voor kerst opengaat in De Cocksdorp op Texel. Eigenaren zijn vader en zoon Jan en Karel van Dee. Zestien jaar – van 2004 tot 2020 – was Jan (61) manager horeca en sales bij De Krim Texel, de grootste logiesverstrekker én met ruim vijfhonderd medewerkers ook veruit de grootste werkgever van het eiland. Daarvoor werkte hij op diverse locaties voor het Van der Valkconcern. Bij beide organisaties beleefde Jan mooie tijden, maar twee jaar geleden vond hij dat het tijd werd voor iets anders. En als het even kon met Karel (30), de oudste van zijn vier kinderen. ‘Karel is een echt horecadier. Hij zit vol ideeën en gaat er altijd vol voor. De laatste jaren was hij mijn assistent bij De Krim. Natuurlijk hebben we wel eens een verschil van mening. Hij is van een andere generatie. Maar daarover is altijd goed te praten. Het is gewoon hartstikke mooi om met je zoon samen te werken.’

Klant

Casa di Gio’s

Categorie

Financiering

Datum

December 2022

Website

OP ZOEK NAAR BEDRIJVEN

Samen gingen vader en zoon op zoek naar bedrijven om over te nemen. Hun zoektocht bracht ze ook naar ‘de overkant’, zoals Texelaars de vaste wal noemen. ‘Op een gegeven moment hadden we een restaurant gevonden dat ons wel wat leek. We hadden al twee of drie gesprekken gevoerd, toen we op de terugweg van het laatste gesprek besloten toch niet van Texel te gaan. We hebben het hier goed naar ons zin’, vertelt Jan. Ze besloten zich op het eiland te richten en riepen daarbij de hulp in van Paul Krugers, eigenaar van het gerenommeerde Hotel De Lindeboom in Den Burg en adviseur voor MB Adviesgroep. ‘Paul dacht mee en toen we in contact kwamen met Joop de Jong van Pizzeria Bella Vista in De Cocksdorp schoof hij ook aan bij de gesprekken. Dat werkte prima. Paul heeft ons uitstekend geholpen.’

KNEITERDRUK

Op 26 april kwam de deal rond en werden Jan en Karel eigenaar van het pand in de Kikkertstraat in De Cocksdorp waar tot voor kort Pizzeria Bella Vista was gevestigd en vroeger een discotheek. Sindsdien hebben ze het ‘kneiterdruk’ gehad. Jan: ‘Er was een hoop achterstallig onderhoud. We hebben alles verbouwd, tot aan de muren en het plafond aan toe. Erachter is een woongedeelte, bestemd voor personeelsleden. Het was lastig om op korte termijn een aannemer te krijgen, maar het is gelukt en het zijn allemaal Texelse bouwmensen. Een behoorlijk heftige tijd, want sinds februari draaien we voor de familie Hopman ook het Torenrestaurant bij de vuurtoren. Dat was flink aanpoten en onze aandacht verdelen. Maar het is gelukt.’ Op 22 december, drie dagen voor kerst, gaan ze open. Jan: ‘We wilden de pizzeria behouden voor De Cocksdorp, maar worden nog meer een restaurant. We serveren niet alleen pizza’s en pasta, maar ook vlees, vis en vega-gerechten. We hebben twee Italiaanse koks in dienst.’ Daarnaast richten ze zich op catering. Jan: ‘We hebben een pizzaoven op een aanhanger. Daarmee kun je ons inhuren voor feesten.’ Karel: ‘En we hebben er een winkeltje bij. We verkopen Italiaanse wijn, olijfolie en kruiderijen, maar ook met kant-en-klare maaltijden. We denken dat vooral toeristen in de zomer daaraan behoefte hebben.’

FINANCIERING

Bij de financiering werden Jan en Karel bijgestaan door een collega van Paul, Maarten-Jeroen den Boer van MB Adviesgroep. Veel sneller dan ze zelf hadden verwacht, leidde dat tot succes. ‘Financiers vinden is lastig in onze branche. Bij een bank maak je als horecaondernemer geen kans. Je krijgt er niet eens een kop koffie aangeboden. Maar Maarten-Jeroen vond een goede partij van ons. We hadden niet alleen geld nodig om te kopen, maar ook om te verbouwen.’ Vader en zoon zijn vol lof over Maarten-Jeroen. Jan: ‘Hij is zo snel in zijn denken, dat is gewoon bizar.’ Karel: ‘Maarten-Jeroen is heel duidelijk. Hij vroeg eerst wat we wilden. En daarna werkten we daar naartoe. Hij vindt snel oplossingen. Hoe zeggen ze dat ook alweer? Hij denkt in kansen in plaats van in problemen.’ Hun boekhouding wordt sindsdien verzorgd door Maarten-Jeroens eega, Astrid van der Vis. Jan: ‘Zij is goed en op die manier houden we alles dicht bij elkaar. Toen we voor onszelf begonnen, hebben we gelijk besloten zo min mogelijk zelf de boekhouding te doen. Wij zijn horecamensen, geen experts op financieel of administratie gebied.’

CASA DI GIO’S

Casa di Gio’s wordt de naam van het restaurant. ‘Vernoemd naar Giovanni, een goede vriend van ons en op Texel bekend als de Italiaanse kaasmaker. Helaas is hij veel te vroeg overleden. Door hem te vernoemen, brengen we een eerbetoon aan hem.’